Изграждането на пясъчни замъци е една от най-популярните плажни дейности, но

...
Изграждането на пясъчни замъци е една от най-популярните плажни дейности, но
Коментари Харесай

Не го правете! Не копайте дупки на плажа, има капан

Изграждането на пясъчни замъци е една от най-популярните плажни действия, само че учените предизвестяват да не копаете великански дупки, до момента в който събирате материали за създаване на цитадела. Може да не наподобява явно, само че задушаването в пясъка се оказа доста по-голям всеобщ палач от нападенията на акули.

Изследователите означават, че пясъкът е страховит палач заради метода, по който се държи, когато го натрупваме и сътворяваме скатове, формирани от доста движещи се елементи, пише IFLScience. Експерименталните резултати демонстрират, че множеството сухи пясъци остават постоянни до надолнище от 33 градуса, прочут също като ъгъл на покой. След този знак обаче пясъкът става неустойчив.

Ъгълът на покой може да е по-голям, в случай че пясъкът е влажен, само че до момента в който изсъхва, той към момента ще падне, което значи, че голямата кварцова стена, която сътворяваме на плажа, може елементарно да се срути. С елементарни думи, даже в случай че сте основали релативно безвредна дупка, до момента в който пясъкът е бил влажен, той може да стане доста рисков, когато изсъхне на слънце и в последна сметка се срути. Това е изключително рисково, в случай че в този миг има някой в ​​ямата.

За разлика от лавините, които могат да основат животоспасяващи въздушни джобове, пясъкът запълва цялото налично пространство. В резултат на това индивидът ще има единствено няколко минути да избяга, преди да се задуши.

Как да спасим човек от песъчлив капан

Първо, учените предлагат да се опитате да създадете дихателен път, като разкриете устата на индивида.

Второ, би трябвало да употребявате дъска и да спуснете специфични принадлежности - това ще помогне да освободите индивида. Малко евентуално е нещо сходно да се откри на курортист на плажа и по тази причина е много мъчно да се избави човек в такава обстановка.

Плаващи пясъци



Може да наподобява, че плаващият пясък е доста по-опасен от сухия пясък. Но учените предизвестяват, че това изказване е доста подвеждащо - мокрият пясък може да бъде рисков, само че в действителност е много мъчно човек да се потопи изцяло под водата.

Подвижен пясък е суспензия, която може да бъде направена от всеки финозърнест материал, като пясък или глина. Когато се смеси с вярното количество вода, стартира да наподобява като твърдо вещество, само че се държи като полувискозна течност.

Всъщност плаващият пясък може да работи като не-нютонова течност - с елементарни думи, в случай че го ударите, той ще наподобява по-твърд и по-малко леплив, само че в случай че се опитате да преминете постепенно през него, евентуално ще се удавите. Ако по-късно се опитате да издърпате крайниците с внезапни, неочаквани придвижвания, те ще реагират по същия метод, както при удар, ставайки по-твърди и по-малко като лепкава течност. Ето за какво хората се забиват.

За благополучие през 2005 година учените откриха, че е малко евентуално човек да стигне до дъното в плаващите пясъци. Факт е, че гъстотата на хората е към половината от тази на плаващите пясъци - което значи, че човек има по-голям късмет да се измъкне, в случай че не се съпротивлява прекалено много и инцидентно утежни обстановката.

Ако попаднете в тази сложна обстановка, най-добре е да хвърлите всички тежки предмети като раници и по-късно да се облегнете обратно, тъй че тежестта ви да е по-равномерно разпределено в плаващите пясъци и да е по-лесно да излезете.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР